Kristoff :
Jaki rok produkcji , przebieg i zuzycie oleju ?
Na czym obecnie jeździ ten silnik oraz czy jeździ często w terenie ciężko czy raczej jest to asfaltowy dupowóz a może równiż jako holownik przyczep ?
Daj mi proszę znać odpisz tutaj
Standardowo oczywiscie polecam :
API SN, SM
ILSAC GF-5, GF-4 ACEA A5/B5,
A1/B1; Ford WSS-M2C946-A, WSS-M2C929-A
Chrysler MS-6395N; GM dexos1™ (zastępujący LL-A-025, 6094M and 4718M) Wzmocniony detergentami które przekraczają dexos1™
Ale poczekam na odpowiedz od Ciebie
Croom,
Rok prod. 2004, przebieg ok. 170 tys. Zużycie ok. 0.5-1litra od wymiany do wymiany. Olej zalany w tej chwili to 10w30 Ravenol.
Czemu płukanie i czemu 10w30 sugerujesz zmienić na 10w40 skoro producent do silnika H. O. zaleca wyłącznie 10w30?
1L od wymiany do wymiany dto dla jednych dużo a dla innych nie dlatego w większośći zmiana na olej w mpełni syntetyczny który bije swoimi parametrami większość mineralnych tanich 10W30 jest lepszym wyborem.
Jak jeździsz normalnie i taki ubytek jest dla Ciebie do zaakceptowania wtedy 10W30 z Amsoil jest doskonałym i chyba najlepszym mozliwym wyborem.
Wiesz że producent np. do Mitsubishu EVO X też zaleca 5W30 a w praktyce takie oleje nawet dobre często nie dają rady nawet 5000km
Nie kupowalem moze olejow, tylko uzywany bagaznik, ale kolege Croom z czystym sercem, jako kontrahenta moge polecic. Mily gosc, sprawna transakcja i co najwazniejsze - jest gentlemanem.
coobah: załozyłeś już bagażnik ?
Jak Panowie na nowym oleju silniczki chodzą ?
Czy olej Amsoil 10W40 jest faktycznie w pełni syntetyczny ( PAO ) czyli inaczej niż wszystkie 10w40?
emil : tak to 100% syntetyk, lepkosc oleju nie ma nic do zastosowanej bazy.
teraz nie ma w polsce Amsoil 10W40 skonczył sie
Będzie pewnie za 2-3 miesiące.
Idzie zima więc spokojnie mozna wybrac produkt 10W30 tez na 100% bazie syntetycznej
Do wymiany mam 3,5 tyś więc mogę poczekać
Ale czemu 10W40 ty masz tego Mercedesowskiego klekota ?
Lałeś ten dodatek z Amsoil do paliwa może ?
(2014-11-25, 07:01 PM)Croom napisał(a): [ -> ]Ale czemu 10W40 ty masz tego Mercedesowskiego klekota ?
Lałeś ten dodatek z Amsoil do paliwa może ?
inaczej zwanego CRD
Lałem ale efekt mało widoczny i raczej krótkotrwały
To ten co jest montowany w KIA SORENTO ?
Czemu 10w40 ?
(2014-11-25, 10:13 PM)Croom napisał(a): [ -> ]To ten co jest montowany w KIA SORENTO ?
Czemu 10w40 ?
Nie... ten co jest w ML 270 CDI
Podobno producent zaleca 10w40 ale nie myślałem o nim bo nie chciałem lać półsyntetyków. Ale jak jest 10w40 syntetyczny to czemu nie spróbować...